De economie van de Verenigde Staten is in de eerste drie maanden van dit jaar gekrompen. Het Amerikaanse ministerie van Handel gaat in een eerste schatting uit van een krimp van 0,3 procent. Dat heeft vooral te maken met een overvloed aan geïmporteerde goederen, waarmee Amerikaanse bedrijven de toen naderende importheffingen wilden opvangen.

De schatting van de Amerikaanse overheid schetst een eerste beeld van de gevolgen van het handelsbeleid van president Donald Trump. Het is voor het eerst sinds 2022 dat ’s werelds grootste economie krimp laat zien. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog met 2,4 procent.

In de Verenigde Staten wordt de ontwikkeling van de economie gemeten volgens een geannualiseerde methode. Dat is anders dan hoe de economische ontwikkeling in Nederland wordt gemeten.

De import nam toe met 41 procent op jaarbasis, de grootste toename in bijna vijf jaar. Normaal gaan deze goederen direct naar winkels, maar uit de gegevens van de overheid blijkt dat de voorraden van Amerikaanse bedrijven zijn toegenomen. Bedrijven hebben deze goederen zo proberen veilig te stellen, voordat ze in rap tempo duurder zouden worden als gevolg van importheffingen.

Naast de impact van de toegenomen import op de economie meldt het ministerie van Handel ook dat er in januari tot en met maart een vertraging in de consumentenbestedingen te zien was. Die stegen met 1,8 procent, het zwakste cijfer sinds medio 2023. Tegelijkertijd namen de overheidsuitgaven voor het eerst sinds 2022 af, met 1,4 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag Amerikanen opgeroepen geduldig te zijn. In een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social gaf de president zijn voorganger Joe Biden de schuld van de tegenvallende cijfers. Hij hield daarbij vol dat zijn importheffingen uiteindelijk zullen leiden tot een bloeiperiode in de Amerikaanse economie.

"Dit is Bidens aandelenmarkt, niet die van Trump", aldus Trump. "Ons land zal opbloeien, maar we moeten eerst af van de 'nasleep' van Biden." Hij voegde toe: "Dit zal even duren, het heeft NIETS TE MAKEN MET TARIEVEN, alleen dat hij ons slechte cijfers heeft nagelaten, maar als de bloei begint, zal het ongekend zijn. WEES GEDULDIG!!!"

Wall Street onderuit

Starbucks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse koffieketen zag de verkopen in filialen die langer dan een jaar open zijn voor het vijfde kwartaal op rij dalen. De verkopen gingen vooral omlaag in thuismarkt Verenigde Staten. De totale omzet steeg wel licht, maar dat kwam door een uitbreiding van het aantal vestigingen en viel lager uit dan verwacht. Ook de winst viel tegen. Het aandeel werd in de vroege handel zo'n 9 procent lager gezet.

De algehele stemming bleef voorzichtig op de laatste dag van de turbulente beursmaand april. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 1,1 procent in de min op 40.113 punten. De brede S&P 500-index zakte 1,5 procent tot 5476 punten en techgraadmeter Nasdaq speelde 2 procent kwijt op 17.121 punten. De S&P 500-index sloot dinsdag nog voor de zesde dag op rij hoger. Dat was de langste winstreeks sinds november.

Beleggers verwerkten ook een reeks economische gegevens. Zo bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal onverwacht met 0,3 procent was gekrompen. Daarnaast meldde loonstrookverwerker ADP dat er in het Amerikaanse bedrijfsleven in april 62.000 banen zijn bijgekomen. Dat waren er veel minder dan verwacht.

Booking Holdings verloor ruim 1 procent. Het Amerikaanse moederbedrijf van onder meer Booking.com heeft de vraag naar overnachtingen in de eerste maanden van dit jaar opnieuw zien toenemen. Topman Glenn Fogel bleef wel voorzichtig over de nabije toekomst door alle toegenomen handelsonrust.

Snap kelderde dik 16 procent. Het moederbedrijf van Snapchat gaf in zijn kwartaalupdate geen verwachting af voor het huidige kwartaal vanwege de druk op de advertentie-inkomsten door de economische onzekerheid. Super Micro Computer raakte ruim 17 procent aan beurswaarde kwijt. Het techbedrijf verlaagde zijn prognoses voor het huidige kwartaal door vertragingen in de bestellingen van klanten. Softwareconcern Microsoft en Facebook-eigenaar Meta Platforms, die na de slotbel met cijfers komen, verloren respectievelijk een kleine 2 en bijna 4 procent.

LEES OOK: De economische en politieke wereldorde staat op het punt om uiteen te vallen door de handelsoorlog, volgens beursgoeroe Ray Dalio